Pappi, lukkari, talonpoika, bloggari?


Okei. Ehkä blogaaja olisi parempi termi. Vai bloggaaja?

Blogaaminen on sen verran uusi ilmiö, että vakiintunutta sanastoa ei vielä ole. Ei siitä kovin monta vuotta ole, kun vielä puhuttiin weblogeista blogien sijaan. Sanaston lisäksi itseään etsivät myös blogaajat. Mikä minä olen kun kirjoitan julkisesti verkkoon? Toimittaja? Kansalaisjournalisti? Nörtti? Amatööri? Vakavasti otettava vai yhdentekevä?

Ehkä näitä kaikkia. Mutta varmasti en osaa sanoa. Eikä kukaan muukaan. Blogosfääri on vielä kesyttämätön viidakko, jossa on toistaiseksi tilaa kaikenlaisille kukkasille oman elämänsä vuodattajista ja intohimoisista harrastajista yhteiskunnan kriittisiin tarkkailijoihin. Yhteiset pelisäännöt puuttuvat. Kuka tahansa voi ampua puskasta melkein mitä tahansa, sillä lähdesuoja koskee myös blogaajia. – Tämän kuulin tänä aamuna Markkinointiviestinnän viikon aloituspaneelissa. Enpä tiennyt aiemmin!

Polveilevassa ja mielenkiintoisessa paneelikeskustelussa (kattava Qaiku-raportti täällä: http://tinyurl.com/MVV2009-paneelikeskustelu ) kysyttiin, pitäisikö blogaajille perustaa jonkinlainen sertifikaatti. Laatusertifioitu blogaaja olisi sitoutunut noudattamaan käytännössä toimittajille suunnattuja eettisiä ohjeita ja hyviä tapoja. Hän voisi saada samanlaisia etuisuuksia tai esimerkiksi kutsuja taustatilaisuuksiin kuten perinteisetkin toimittajat. Paneelissa istunut Journalistiliiton asiamies Juha Rekola piti ajatusta pohtimisen arvoisena. YLE:n uusien palveluiden kehityspäällikkö Tuija Aalto sen sijaan kauhistui: ”No ei kiitos!”

Miksi ei?

Minusta ajatus on hyvä, sillä se selkeyttäisi rooleja ja loisi hyviä blogauskäytäntöjä. En usko, että päiväkirjan tai harrastuspiirin ylläpitäjät vaivautuisivat sankoin joukoin sertifikaatteja hankkimaan. Eivät ehkä blogaavat toimitusjohtajatkaan, heidän uskottavuutensa ja auktoriteettinsa on kiinni nimenomaan toimitusjohtajuudesta, ei mistään sertifikaatista.

Sen sijaan yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuvat voisivat niin halutessaan hyötyä tällaisesta tunnustuksesta. Ennen pitkää siitä hyötyisivät myös mediatalot, jotka osaisivat suhtautua tällaisiin blogaajiin varteenotettavina uutislähteinä ja ymmärtää, että blogaaja ei ole uhka, vaan hän on samalla puolella ajamassa moniäänistä ja avointa yhteiskuntaa.

En vastannut omaan kysymykseeni omasta roolistani. Jätän sen toistaiseksi auki. Odotan uteliaana, mihin tämä blogiviidakon verso johtaa.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s