Iik, innovaatiot ovat pelottavia – jos ollaan ihan hiljaa, ehkä ne menevät pois

Tyly tuomio Suomelle: Sisäsiittoisuus pelottaa ulkomaisia osaajia

Keskiviikko 28.10.2009 klo 13:35 (päivitetty ke 18:07)

 

Suomi on huomattavasti vähemmän kansainvälistynyt kuin mitä usein ajatellaan, ja selvästi enemmän sisäänpäin kääntynyt kuin esimerkiksi muut Pohjoismaat. Tämä uhkaa kansantalouden selviytymistä tulevaisuuden haasteista.

Näin toteaa 18 asiantuntijasta koottu kansainvälinen arviointiryhmä, joka julkisti keskiviikkona laajan selvityksensä Suomen innovaatiojärjestelmän ongelmakohdista.

Paneelin mukaan Suomi ei houkuttele ulkomaisia tutkijoita tai asiantuntijoita eikä ulkomaisia, osaamisintensiivisiä yrityksiä saati niiden tutkimustoimintaa. Näin ollen Suomessa on hyvin vähän globaalisti suuntautunutta yrittäjyyttä.

Maailmantalouden kilpailu kiristyy ankaralla vauhdilla. Näin ollen Suomen kilpailukyky riippuu yhä kriittisemmin siitä, kuinka hyvin innovoimme eli viemme omia läpimurtoja maailmalle.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA julkisti tänään ulkomaisen asiantuntijapaneelin selvityksen, joka on varsin selkeä hälytyssignaali: suomalainen innovaatiojärjestelmä on tukehtumassa vanhoihin ja tehottomiin käytäntöihinsä.

Suomi ei enää houkuttele kansainvälistä huippuosaamista – tutkijoita tai yrityksiä – takavuosien malliin. Korkeakoulujärjestelmämme on hajanainen ja tehoton. Yrityksille on olemassa yli tuhat rahoitusinstrumenttia, joita monimutkaisten hakuprosessien kautta käytetään ‘kilpailukyvyn parantamiseen’. Noin 90 prosenttia tuosta tuesta menee maakuntiin, siis pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Selvityksen mukaan tuet itse asiassa hidastavat innovaatioiden ja tuottavan liiketoiminnan syntyä, sillä monin paikoin pienemmissä kunnissa ja kaupungeissa ei ole tarvittavaa kriittistä massaa, jotta sitä liiketoimintaa voisi syntyä pilotti- ym. projektien jälkeenkin. Selvitys osoittaa, että esimerkiksi Tekesin tuet ovat piilotettua aluepolitiikkaa.

Huhuu, toimittajat, tämä on UUTINEN, eikö? Tiedot ovat olleet julkisia tänään keskiviikkona kello 13 alkaen.

Mutta, mutta. Kierros suurimpien tiedotusvälineiden nettisivuilla paljastaa, että eipäs olekaan. Ainakaan kovin tärkeä. Ainoastaan Kauppalehdestä löytyi yllä oleva juttu, sekin piilotettuna etusivun alalaitaan. Pisteet toimittaja Jussi Rosendahlille.

Taikasana lienee ‘innovaatio’. Lehdistötilaisuuden kutsun otsikkona oli “Innovaatiojärjestelmän kansainvälinen arviointi julkistetaan 28.10.” Ketä kiinnostaa? Kokemusperäisen havainnoinnin perusteella on todistettavissa, että sana tuottaa ahdistuksen väristyksiä toimittajissa. Se on jotain ylettömän byrokraattista ja vaikeasti tajuttavaa, ei avaudu lukijoille.

Eikä ilmeisesti toimittajillekaan.

(Osoitteesta http://www.evaluation.fi löytyvät arviointiraportit ja muuta tietoa aiheesta.)

Advertisements

One thought on “Iik, innovaatiot ovat pelottavia – jos ollaan ihan hiljaa, ehkä ne menevät pois

  1. Viimeperjantaisen Suomen Kuivalehden pääkirjoitus käsitteli selvitystä. Kirjoitusta ei löydy SK:n nettisivuilta, kuten ei edelleenkään Jyrki Alkion juttua Talouselämän sivustolta.Mutta miksi kukaan ei puutu kärkkäämmin tuohon aluepoliittiseen ulottuvuuteen?Kauppalehdessä toimittaja Rosendahl kirjoittaa:"[…]Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk) närkästyi huomiosta.– EU-rahoja nimenomaan pitää käyttää innovaatioihin eikä vain siltojen rakentamiseen. Ja onko se sitten paha, jos ne eivät tuota kuten Helsingissä. […]"Onko se niin paha? No on! Aika tökeröä tekstiä Pekkariselta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s