Etusivu uusiksi: "Suomen suurimman palkan nosti jälleen Jorma Ollila"

Media_httpkuvat2iltasanomatfiiltasanomatidoc1488475veroboksi2jpg_dghrwgxszjnbjfr
via hs.fi

Lienenkö väärässä, mutta jotenkin tuntuu, että tästä verotietojen julkistamisesta on vuosi vuodelta tullut yhä suurempi show. Aihe pääsee Yleisradion ja Maikkarin iltauutisten ykkösaiheeksi ja Hesari kirjoittaa päivätolkulla variaatioita aiheesta. ”Suurituloisin urheilija” ja ”kovapalkkaisin kirjailija” tekevät seuraa ”suurimpien kaupunkien suurituloisimmille”.

Iltapäivälehtien luonteen vuoksi ymmärrän (yritän ainakin), miksi ne asiasta melskaavat, mutta että nk. vakavasti otettava media myös on lähtenyt leikkiin mukaan.

Käsi sydämelle: ketä kiinnostaa? Oikeasti? Että Jorma Ollila tienasi melkein kahdeksan miljoonaa. Entä sitten, mikä merkitystä sillä on?

Joitakin vuosia sitten olin uutispäällikkövuorossa juuri sinä päivänä, kun verotiedot tulivat julki. Vieressä istunut kollega kohkasi: “No, mitä sä aiot tästä tehdä? Kai teille tulee päivän ykkösjuttu tästä?”

“Ei.”

“Ooksä nyt ihan tosissas? Tää on siis niin tärkee aihe!”

Lähetyksessämme oli loppujen lopuksi aiheesta sähke, jossa todettiin, että eniten suurituloisia asuu Helsingissä. Ei nimiä, ei numeroita. Olen ratkaisusta edelleenkin ylpeä.

Vaikka ei ehkä pitäisi. Oikeasti rohkea ratkaisu olisi ollut jättää koko aihe käsittelemättä. Mutta mistä löytyisi uutistoimitus, joka uskaltaisi olla näin rohkea?

Kannatan sinänsä avointa yhteiskuntaa, en jaksa hermostua siitä, että toimittajilla niin kuin kaikilla muillakin kansalaisilla on pääsy verotietoihin. Kukin käyköön sieltä kaivelemassa oman mielenkiintonsa mukaan. Toimittajilla on kuitenkin vastuu nostaa esille epäkohtia à la Mikael Liliuksen Fortum-optiot. Toimittajilta voisi vaatia myös syvällisempää analyysia verotulojen kehityksestä, tuloeroista ja muusta asiaan liittyvästä.

Mutta että tällaista listapopulismia. Laadukasta journalismiako?

Advertisements

One thought on “Etusivu uusiksi: "Suomen suurimman palkan nosti jälleen Jorma Ollila"

  1. Jäin itse myös pohtimaan tuota käsi sydämelle -kysymystäni seurattuani omaa armasta puolisoani. Hän kyllä syynäsi suurituloisten listaa hyvinkin tarkasti. Luokittelen hänet fiksujen ihmisten kategoriaan (tietenkin!), mutta niin vain alhainen tirkistelynhimo hänetkin valtasi. Inhimillistä. Hän itse vetosi siihen, että haluaa seurata, mitä muut tienaavat, jotta pystyy pitämään puolensa omissa palkkaneuvotteluissaan.Onhan se vähän naiivia huudella netissä laadukkaan ja riippumattoman journalismin puolesta, sillä riippumatonta journalismia ei ole. Eikä riippumattomia toimittajia. Ja huom., tällä en nyt tarkoita, että pahapaha kapitalismi ja markkinatalous ja ahneet rikkaat pilaavat journalismin. Eihän se niin ole, en kategorisesti pidä sitä pahana, että markkinat ja sitä kautta asiakaslähtöisyys muokkaavat journalismia. Se vaan pitäisi reilusti tunnustaa.P.S. Laittamani Qaiku-linkki ei näemmä toimi, ellei ole kirjautunut ko. palveluun. Johtuu yksityisyysasetuksistani, joita en toistaiseksi aio muuttaa. Pahoittelut!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s