Toimittajilta on suhteellisuudentaju hukassa

Toimittajat tykkäävät liioitella. Jos uutistapahtuma ei ihan täytä kaikkia kohun kriteerejä, vedetään varmuuden vuoksi ihan pikkuisen mutkia suoriksi, liioitellaan hiukan ja tasoitetaan näin matkaa lööppeihin. “Jo kuudes suomalainen kuoli sikainfluenssaan“. Marraskuun 11:nnen jälkeen ei uusista kuolemista ole uutisoitu. Vertailun vuoksi: kausi-influenssa tappaa satoja vuosittain (vrt. esim. Google-haku).

Suhteellisuudentaju tuntuu olevan toimittajilta hukassa. Toinen esimerkki:

Seuraan tiiviisti korkeakulttuuria käsittelevää uutisointia. Usein otsikoissa on raha, kuinka paljon siihen ja tuohon käytetään verorahoja. Kirjoittelua ja etenkin uutisten yhteydessä käytävää keskustelua leimaavat kovin usein sensaatiohakuisuus ja vastakkainasettelu. Voi sitä itkun ja hammastenkiristelyn määrää. Satsaus korkeakulttuuriin on aina pois tavalliselta kansalta. Muistelen, että Hesarinkin sivuilla toimittaja toisensa perään itki Töölönlahden makasiinien perään, kun musiikkitaloa alettiin rakentaa.

Hesarissa oli tänään mielestäni aika veikeä aukeama, jossa oli valtion tämän vuoden budjetti esitettynä graafisesti eri kokoisia pallukoina (muoks. ohessa linkki maksulliseen digilehteen; juttu on sivulla A8-9: http://www.hs.fi/nakoislehti/2010/01/09/ ). Pallukoita tutkimalla selvisi monta mielenkiintoista seikkaa. Muun muassa se, että valtio eli opetusministeriö kuluttaa tänä vuonna taiteeseen ja kulttuuriin kaikkiaan 383,56 miljoonaa euroa. Raha jaetaan mm. teattereille, orkestereille, museoille ja kirjastoille. (Nämä toimijat toki saavat tukea myös kunnilta.)

Samaan aikaan toisaalla, eli sosiaali- ja terveysministeriössä, jaetaan tänä vuonna veteraanitukea 365,6 miljoonaa euroa. Reilulle 60 000 elossa olevalle veteraanille siis jaetaan kuntoutustukea lähes saman verran kuin kaikille kulttuuritoimijoille yhteensä!

Sotaveteraanien tukeminen on totta kai tärkeää, pidettäköön heistä hyvää huolta. Mutta kulttuurin saamasta rahasta ja tuesta kitiseminen on lähinnä naurettavaa. Suomi tukee kulttuuria pöyristyttävän pienellä summalla. Piste.

Kunpa uutiset taustoitettaisiin huolellisemmin ja asetettaisiin oikeaan kontekstiin ja mittakaavaan!

Tosin kohuotsikoita olisi sitten huomattavasti vaikeampi laatia.

Voi sentään.

(Oikeaan kontekstiin asetettu uutisointi voisi sitä paitsi hillitä näitä “kansan syviä rivejä” – ainakin ajan mittaan. Sikainfluenssastahan kohistiin keskustelupalstoilla ja väärät huhut rokotteen vaikutuksista levisivät räjähdysmäisen nopeasti. Tänään erehdyin lukemaan Hesarin keskustelusivulta Lappeenrannan laulukilpailua koskeneen uutisen ja sitä seuranneen keskustelun. En tiedä, mitä sanoa. Paha mieli tuli.)

 

Advertisements

One thought on “Toimittajilta on suhteellisuudentaju hukassa

  1. Kiitos vinkistä, Suvi. Lisäsin linkin tuohon maksulliseen lehteen. – Mitenkähän on, olisiko mulla kohta Sanomalan lakimiehen kotiovella jos mä ottaisin ruutukaappauksen kyseisestä kuviosta ja lisäisin sen tänne? (Itse asiassa pelkkä ruutukaappaus ei onnistu, pitää kuulemma pyöräyttää Flickrin tms. kautta.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s