Nyt kaikki sankoin joukoin uutislähetystä tekemään!

SuomiTV aloittaa uutislähetykset

Katsojat otetaan mukaan uutisten tekemiseen

Julkaistu 03.03.2010

Teksti Santtu Parkkonen

 

 

SuomiTV:n vastaava päätoimittaja Tomi Lindblom haluaa tuoda katsojien tekemän aineiston ruutuun.

SuomiTV:n vastaava päätoimittaja Tomi Lindblom haluaa tuoda katsojien tekemän aineiston ruutuun.

TELEVISIO SuomiTV aloittaa uutislähetykset maanantaina 15. maaliskuuta. Uutisia tarjoillaan kolmesti päivässä, kello kuudelta, seitsemältä ja kahdeksalta illalla. Tähän asti kanavalla on ollut ainoastaan Kohti uutisia -ohjelma puoli kahdeksalta.

Kilpailijoista SuomiTV aikoo erottautua ottamalla katsojat mukaan uutisten tekemiseen.

– Tuomme katsojien aineiston vahvasti ruutuun. Pyrimme siihen, että uutisissa olisi päivittäin katsojien tuottamaa aineistoa, kanavan uutis- ja ajankohtaisohjelmien vastaava päätoimittaja Tomi Lindblom sanoo.

Kanavan uutiset noudattavat yhtenäistä linjaa kanavan muun sisällön kanssa.

– Poikkeamme muista kuvankäytössä. Pyrimme välttämään rajuja ja ahdistavia kuvia. Kaikki ohjelmamme, myös uutiset sopivat lapsille.

Nettiuutisten suhteen kanavalla ollaan maltillisia.

– Siihen nähden, että teemme ohjelmaa valtakunnan verkkoon, meillä on hyvin pieni uutistoimitus, vain 10 henkeä. Voimavaroja on vähän ja ne täytyy keskittää pitkälti televisioon.

– Panostamme verkossa niihin vuorokaudenaikoihin kuin meillä on kanavalla ohjelmaa. Hyödynnämme netissä mahdollisimman pitkälti samaa sisältöä kuin lähetyksissä, Lindblom sanoo.

Säätietojen välittämisestä SuomiTV on tehnyt sopimuksen Ilmatieteen laitoksen kanssa. Sopimus tuo takaisin tv-ruutuun muun muassa meteorologit Lea Saukkosen ja Anja Häkkisen.

Valtakunnallinen uutuuskanava SuomiTV aloittaa sitten uutislähetykset. 10-henkisellä tiitterällä tiimillä hoidetaan kolme lähetystä päivässä. Tiimi on ainakin osittain rautaisen ammattimainen, vastaava päätoimittaja Tomi Lindblom on työskennellyt mm. pitkään toimittajana MTV3:lla, uutisankkuriksi pestattu Sari Helin puolestaan on pitkän linjan yleläinen.

SuomiTV mainostaa itseään perhekanavana, ja Lindblomin mukaan uutisetkin sopivat myös perheen pienimmille. Oi, miten ihanaa, tätä olen odottanut: että voidaan vihdoinkin koko perhe kokoontua television ääreen katsomaan uutisia! (Tämä oli sarkasmia.)

Uutismaailma on siitä ei-niin-jännittävä, että oli kanava ykkönen, kakkonen, kolmonen tai nelonen, uutisaiheet noudattelevat kuta kuinkin samaa linjaa, mitä nyt joku joskus skuuppaa välillä. Jokainen toimitus käyttää samaa ulkomaista kuvamateriaalia ja etenkin ulkomaan uutisjutut tuppaavat näyttämään ihan samanlaisilta. Riippuu lähinnä toimittajan kyynisyyden asteesta, kuinka paljon hänen Lähi-itä-juttunsa eroaa naapurikanavan vastaavasta tekeleestä.

Miten siis erottua kilpailijoista?

SuomiTV on päättänyt luottaa kansalaisiin. Sen lisäksi, että SuomiTV:n uutiset todennäköisesti kunnostautuvat väkivaltaa ja muita ikäviä asioita kuvaavien eufemismien laatimisessa, he kuvittavat uutisjuttunsa katsojien kotivideoilla. Tai onnettomuuspaikalla otetulla suttuisella, pimeällä ja pomppivalla kännykkävideon pätkällä. Tai päästävätkö he kansalaistoimittajat tekemään ihan omaa hutkivaa journalismia? Kuulkaa, ilmainen vinkki: muuttakaa lähetyksenne nimi suoraan “Hauskoiksi kotivideoiksi” niin saatte takuulla enemmän katsojia.

Toivottavasti nuo olivat vain pikkuisen liian pitkälle vedettyjä johtopäätöksiä, mutta vakavasti puhuen: onko siellä toimituksessa mietitty loppuun saakka esimerkiksi uskottavuutta ja luotettavuutta? Kun kansalaiset päästetään osallistumaan ohjelman tekoon, lopputulemana on usein tahatonta komiikkaa, à la Kansanradio.

Nelonen aloitti toimintansa vuonna 1997 (ajatella, siitä on noin kauan!), enkä vieläkään oikein osaa pitää kanavan uutislähetyksiä eturivin uutisjournalismina – vaikka varsin pätevää porukkaa sielläkin on töissä. Monella vanhemmalla ihmisellä on samanlaisia vaikeuksia suhtautua MTV3:n uutisiin, vaikka ne sentään käynnistettiin jo vuonna 1981.

Ehkä olen vain turhan konservatiivinen ja ennakkoluuloinen. Ehkä SuomiTV:llä on käsissään menestyskonsepti. Pian nähdään.

SIlti suupieli vetäytyy vinoon hymyyn: yllä oleva lyhyt juttu on julkaistu Metro-lehden nettisivuilla otsikon “Viihde” alla.

Advertisements

One thought on “Nyt kaikki sankoin joukoin uutislähetystä tekemään!

  1. http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/SuomiTVn+uutiset+lykk%C3%A4ytyv%C3%A4t/1135253546841SuomiTV:n uutiset lykkäytyvät9.3.2010 13:53Helsingin SanomatSuomiTV lykkää päivittäisten uutislähetystensä aloittamista viikolla maanantaihin 22. maaliskuuta. Lauantaina 27. maaliskuuta kanava aloittaa myös viikoittaiset viihdeuutiset.Uutislähetysten aloitus siirtyy lavasterakennelmien ja teknisten asennustöiden viimeistelyn takia.[…]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s