Onko tv-uutisilla tulevaisuutta?

Ajatus iski syystä tai toisesta tänään kun seurasin uutisointia Yle-maksufarssista. En ole naismuistiin katsellut tv-uutislähetystä. En puoli yhdeksältä Yleltä, en Maikkarin kympin uutisia. En mitään.

Olen kyllä erinomaisen perillä siitä, mitä maailmassa tapahtuu, sillä seuraan keskeisiä tiedotusvälineitä sekä Twitterissä että Facebookissa (jos kohta Ylen ja Hesarin uutiset päivittyvät sinne toisinaan jopa tunnin viiveellä) ja selailen satunnaisesti lehtien verkkosivuja. Lisäksi luen paperista Hesaria, josta saan taustoittavampaa tietoa ajankohtaisista aiheista. Illalla lähetettävä “pääuutislähetys” tuntuu jo valmiiksi vanhentuneelta.

Onko perinteisellä tv-uutisformaatilla tulevaisuutta? Siis tiettyyn kellonaikaan tiettyyn muotoon puettu seremonia, jossa ankkuri lukee uutissähkeitä ja juttujuontoja ja väliin leikataan sähkekuvaa joko itse kuvatusta tai kansainväliseltä kuvatoimistolta tulleesta kuvamateriaalista.

Kuten mainitsin, painetun lehden vahvuutena ovat taustoittavat, pidemmät jutut sekä mahdollisuus myös keveämpään, lifestyle-tyyppiseen uutisointiin (ja sarjakuviin). Tv-uutisformaatissa kovin pitkät jutut ja taustat eivät ole mahdollisia, sitä varten ovat ajankohtaisohjelmat ja -makasiinit. Kepeät elämäntapajutut tuppaavat telkkariin vietyinä aiheuttamaan enempi myötähäpeää.

Kuinkahan pieleen menee, jos ennustan, että rituaalinomaiset uutislähetykset katoavat televisiosta jossain vaiheessa ja uutisjutut siirtyvät pelkästään nettiin? (Ja tässä, tunnustan, koen jonkinmoista syyllisyyttä tohtiessani puhua tällaisia ääneen: olenhan entinen tv-uutistoimittaja…)

Esimerkiksi Ylen toimittaja voisi jatkaa juttujen tekemistä kuten ennenkin, mutta television sijaan juttu julkaistaankin vain netissä siitä kirjoitetun jutun kera (niin kuin jo nyt useimmiten tapahtuu). Raskaasta uutislähetyskalustosta voitaisiin luopua kokonaan ja voimavaroja voitaisiin siirtää sisältöön. Skuuppeihin, oikeaan uutishankintaan. Uutislähetyksen teko on oikeastaan hirveää rahanhaaskausta: muutaman lähetyksen tekemiseen vaaditaan valtavasti kalustoa, studiotilat ja tekninen henkilökunta. Aikamoinen satsaus, kun ajattelee, että heti lähetyksen jälkeen koko juttu on jo vanhaa tavaraa…

Vai tarvitsemmeko televisiouutisia myös jatkossa? Miksi?

Keskustelu jatkuu myös Qaikussa: http://www.qaiku.com/go/625x/

Advertisements

One thought on “Onko tv-uutisilla tulevaisuutta?

  1. Hmm. Mutta jos samanlaisen kootun ja helpon paketin saisi netissä? Eli ihan samanlaisia, toimitettuja juttuja, mutta nettiin laitettuna. Ja ‘lähetyksen’ voisi katsella silloin kun itse haluaa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s