"Kuka saa määritellä, mikä on uutinen?"

Edellinen merkintäni Ylen kumisaapasuutisoinnista kirvoitti ajatuksia herättävää keskustelua niin täällä blogissa kuin Facebook-profiilissani. Esitetyt ajatukset jäivät sen verran askarruttamaan, että jatkan keskustelua uuden otsikon alla.

Susanna Kokkola kirjoitti edellisen kirjoituksen kommenteissa: “Kuka saa määritelllä, mikä on oikea, perinteinen uutinen?”

Vastaus kysymykseen pitäisi olla ainakin jokaiselle (uutis)toimittajalle itsestään selvä.

Uutisen määrittely, se, mikä asia kerrotaan ja miksi, on yksi toimittajan päätehtävistä ja velvollisuuksista. Itse asiassa toimittaja käyttää aikamoista valtaa päättäessään, mitä kerrotaan ja mitä ei. Uutisen tunnistaminen ja määrittely eivät ole yksiselitteisiä asioita. Yksikään oppikirja ei voi aukottomasti opettaa, kuinka se tehdään. Käytännössä sen oppii vain tekemällä.

Ainakin akateemisen toimittajakoulutuksen saaneet toimittajat ovat taatusti törmänneet Galtungin ja Rugen uutiskriteereihin. Se on lista sääntöjä, jotka hahmottelevat ja antavat suuntaviivoja sille, miksi jokin asia on uutinen ja jokin toinen taas ei. Uutiskynnyksen ylittää esimerkiksi tapahtuma, joka on yllättävä, negatiivinen ja tapahtuu lähellä. Tulipalo Helsingin keskustassa uutisoidaan, Oslon keskustassa tapahtuva vastaava jäänee sen sijaan kertomatta (ellei kyseessä ole esim. jonkin museon arvokasta kokoelmaa uhkaava suurempi palo).

Tähän asti kaikki lienee selvää. Mutta Kokkola jatkaa: “Kaikki ns. vakavat uutiset eivät näet kosketa ja kiinnosta läheskään kaikkia ihmisiä, miksi ne siis pitäisi arvottaa jotenkin tärkeämmiksi?” 

Ensimmäinen reaktioni tähän oli närkästys, joka muuttui hämmennykseksi. Ei olisi tullut aiemmin mieleeni ryhtyä kyseenalaistamaan ns. kovien ja pehmeiden uutisten tärkeysjärjestystä. Tunnustaudun jonkin sortin uutiskonservatiiviksi, jolle “vakavat”, yhteiskunnallisesti merkittävät aiheet ovat ilman muuta tärkeämpiä kuin vaikkapa yksittäisten ihmisten (lue: julkkisten) tekoset. Sillä ei kai kukaan väitä vakavissaan, että Suomeen kinttuaan korjauttamaan lennähtänyt pallopoika olisi jollain tapaa yhteiskunnallisesti merkittävä henkilö ja hänen operaationsa yhteiskunnallisesti merkittävä tapahtuma. Vai?

Uutiskäsitys ja uutiskriteerit ovatkin selvästi muuttumassa, minkä tämä Beckham-uutisointikin osoittaa. Eikä Yle tietenkään voi ummistaa silmiään tältä kehitykseltä. Sinänsä Galtungin ja Rugen uutiskriteerit ovat jo melkoisen pölyttyneet, sillä ne on laadittu jo vuonna 1965. Joten päivitystä tarvittaisiin, kipeästi. (Kenen vastuulla? Tutkijoiden vai toimittajien?)

Mutta tarvitaan myös journalistista ryhtiliikettä. Nyt nimittäin tuntuu siltä, että osalta toimittajistakin on kadoksissa uutisen taju. Iloisesti sotketaan onnettomuudet, politiikka, julkkikset ja human intrest -tyyppiset jutut suloiseksi sekamelskaksi, jota kutsutaan yhteisnimittäjällä “uutiset”. Johtuisiko paljon puhuttu journalismin rappio osittain tästä? Että ei osata erotella olennaisia ja epäolennaisia juttuja toisistaan vaan arvotetaan ne samalla tavalla, paketoidaan samalla tavalla ja työnnetään samasta tuutista ulos?

En vaadi, ettei julkkisjuttuja ja ihmislähtöisiä human interest -juttuja pitäisi tehdä. Niille on varmasti lukijansa ja katsojansa ja ne ovat omalla tavallaan tarpeellisia. Mutta pitääkö niitä kutsua uutisiksi?

 

Advertisements

One thought on “"Kuka saa määritellä, mikä on uutinen?"

  1. Tuomo, noin minäkin ajattelen. Ja niin kuin yllä jo mainittiin, kaikista asioista voi kirjoittaa tai tehdä juttua kiinnostavasti. Mutta minusta tuntuu, että toimituksissa tuo lukijalähtöisyys tarkoittaa nykyisin juuri sitä, että tehdään sellaisia juttuja, joita yleisö haluaa. Tai oikeammin: sellaisia juttuja, joita _oletetaan_ yleisön haluavan. Ainakin oman kokemukseni ja kuulemani perusteella näin on.Tästä on journalistinen kunnianhimo kaukana…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s