Jorma Ollila: "Suomalaisen journalismin taso ei häikäise"

Osallistuin Finjon järjestämään Innovaatiokide 2010 -palkinnon jakotilaisuuteen viime viikolla. Palkinnon parhaasta innovaatioaiheisesta journalistisesta jutusta jakoi itse Jorma Ollila. Vauhtiin päästyään Ollila oli puheessaan hauska ja paikoin hyvinkin teräväsanainen, tähän tapaan:

“Suomalaisen journalismin taso ei häikäise. Huiput erottuvat selvästi.”

“Startupit ovat Suomen kasvun avaimia; kuitenkaan pienten yritysten arki ja haasteet eivät näy mediassa.”

“Sosiaalinen media on lisännyt toimittajien paineita tehdä parempaa journalismia.”

Ollila ihmetteli, mikseivät pienyritykset kiinnosta toimittajia. Usein ensimmäinen kysymys yrittäjälle koskee sitä, kuinka paljon voittoa yritys tekee. Esimerkiksi Amazon.com oli tappiollinen ensimmäiset kymmenen vuotta. Tappioilla tai voitoilla ei yrityksen alkutaipaleella ole suurta merkitystä, mutta toimittajat eivät tunne pienyritysten arkea tarpeeksi tehdäkseen mielekkäitä kysymyksiä. Ollilan mukaan toimittajia laiskistaa se, että olemme pieni kielialue ja kilpailu ei ole ollenkaan niin kovaa kuin vaikkapa angloamerikkalaisella journalismin kentällä. Kaiken kaikkiaan Ollila toivoi toimittajilta lisää kunnianhimoa. (Tero Lehto kirjoittaa Tietokoneessa samasta aiheesta ja Jyrki Alkio Talouselämässä.)

Sattuipa sitten niin, että heti tilaisuuden virallisen osuuden päätyttyä raivasin tieni Ollilan luo, esittelin itseni ja pyysin, josko voisin tehdä Finjon nettisivuille lyhyen videohaastattelun koskien hänen ajatuksiaan innovaatiojournalismista. Ollila häkeltyi, kieltäytyi vedoten siihen että oli jo sanonut kaiken sanottavan ja että kiirekin on jo toiseen tilaisuuteen. Salamannopeasti viereeni ilmestyi myös Nokian viestintähenkilö, joka napakasti ilmoitti, että on tapana lähettää kysymykset etukäteen, tällainen ex tempore -haastattelu ei nyt käy.

Jälkikäteen sitten kuulin useammankin kommentin: “Se oli rohkea veto.”

Paikalla olleet oikeat toimittajat nimittäin tiesivät, että haastattelupyyntöni oli jo lähtökohtaisesti tuomittu epäonnistumaan. Ollilan ja toimittajien välillä on viestintäammattilaisilla vahvistettu muuri, jonka läpi pääsee vain virallista tietä, etukäteen tarkasti sopien. Siksi kukaan ei edes yritä horjuttaa status quota, siinäkään tapauksessa, että haastattelu ei koske Nokian tai Shellin asioita.

Tilanteella on tietysti omat taustansa (kukapa ei muistaisi vaikkapa hartiakohua; Yliopisto 7/1999), mutta jäin pohtimaan, kuinka ristiriidassa Ollilan puheet ja todellisuus sitten ovatkaan.

Ollila kaipaa rohkeutta ja kunnianhimoa, mutta ei ole ainakaan itse valmis muuttamaan vakiintuneita käytäntöjä. Toimittajat puolestaan tietävät, ettei kannata edes yrittää.

Mikä avuksi?

Advertisements

One thought on “Jorma Ollila: "Suomalaisen journalismin taso ei häikäise"

  1. Okei. Touché. :)Tuo olikin journalistinäkökulmasta turhan hurjaa tekstiä, olisi pitänyt googlettaa ensin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s