Journalismilla ei ole enää lisäarvoa

“Toimittaja” on tulevaisuudessa (ellei jo nyt) matalapalkka-ammatti. Toimittajille ei kannata maksaa kovinkaan suuria summia, sillä kenellä tahansa on nykyään pääsy sellaisille tiedon lähteille, jotka takavuosina olivat toimittajien yksinoikeutta. Laajat verkostot ja jakelukanavat ovat niin ikään olleet perinteisesti toimitusten omaisuutta, mutta katso: ei tarvitse kuin avata intternetti ja jakelukanavat ovat avoinna sille joka niitä haluaa käyttää. Toimittajilla ei – erikoistoimittajia lukuun ottamatta – ole sellaista osaamista ja ekspertiisiä, josta työnantajan pitäisi maksaa. Kun yksi toimittaja lähtee, hänet on helppo korvata toisella. Tulijoita nimittäin riittää.

Medialiiketoiminnan analyytikko Robert G. Picardonin essee “Why journalists deserve low pay” antaa ajateltavaa. Picardon on sitä mieltä, että toimittajan työ sellaisena kuin me sen nykypäivänä tunnemme ei voi enää tulevaisuudessa toimia. Selkeitä perusteluita lukiessa ei voi muuta kuin olla samaa mieltä.

Itse luulen, että lähitulevaisuudessa toimittajuus jakautuu kahtia: 1) tiedon lapioijat, jotka kauhovat nettiin lyhyitä sähkeuutisia; 2) tutkivat journalistit, jotka tekevät omaa uutishankintaa. Mutta riittääkö se? Picardon kirjoittaa:

[J]ournalists cannot continue to report merely in the traditional ways or merely re-report the news that has appeared elsewhere. They must add something novel that creates value. They will have to start providing information and knowledge that is not readily available elsewhere, in forms that are not available elsewhere, or in forms that are more useable by and relevant to their audiences. Finding the new formula of practice, functions, skills, and business model will not be easy, but the search must be undertaken.

Journalismin olisi siis tuotettava jonkinlaista lisäarvoa. Mutta miten journalismin arvoa mitataan? Laatu? Sivistysnäkökulma? Voiko niitä edes mitata?

 

Miksei nykyisin edes puhuta sivistyksestä?

 

P.S. Törmäsin Picardonin tekstiin selatessani Innovaatiojournalismin seuran Finjon uutta blogisivustoa. Kannattaa käydä kurkkaamassa!

 

Advertisements

One thought on “Journalismilla ei ole enää lisäarvoa

  1. Kiitos huomiostasi, Vivikka.Olet ihan oikeassa. "Journalismi" ja "toimittaja" tarkoittavat liian usein nimenomaan uutisjournalismia ja uutistoimittajaa. Itse kun olen taustaltani uutistoimittaja, helposti tulee kirjoitettua vain siitä näkökulmasta, joka itselle on läheisin.Koetan kunnostautua ja erotella jatkossa toimittajuuden lajit tarkemmin. Ja pitäisi välillä kirjoittaa muustakin mediaan liittyvästä kuin uutistoiminnasta… 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s