Kun toimittaja mokaa

Pilvelipalujen tietoturva kuntoon

   
   
 
niin mikä pilvelipalu?
jokke

 
Tiedonvälityksen lisäksi Tietoviikko haluaa myös viihdyttää lukijoitaan…

Tästä huumoripläjäyksestä EI kuitenkaan vastannut artikkelin kirjoittaja vaan ajoittaisista näppi- näkö-, ja mielenhäiriöistä kärsivä allekirjoittanut.

Noustaisiinkohan näin häröllä vedolla jopa tragikoomisten kirjoitusvirheotsikoiden top kymppiin? Mitä mieltä olette, oletteko nähneet pahempia/parempia? Tähän ketjuun voi kommentoida!

[Juttu julkaistiin verkkoon aluksi otsikolla “Pilvelipalujen tietoturva kuntoon”.]

Jouni Junkkaala, Tivi.fi

Tässä yhtenä aamuna oli mennä earlgreyt väärään kurkkuun kun luin Tietoviikon nettiuutisia. Sinänsä asiallinen juttu pilvipalveluiden tietoturvasta oli otsikoitu vähintäänkin kummallisesti “Pilvelipalujen tietoturva kuntoon”, mikä tietysti herätti hilpeyttä. Aamupäivän aikana otsikko korjattiin ja TiVin verkkotuottaja Jouni Junkkaala tunnusti reilusti mokansa. Harvinaisen suoraselkäistä. Yleensä kirjoitusvirheet kuitataan hiljaisuudella ja käydään korjaamassa. Kas, sitä ei ikinä ollutkaan…

Kirjoitusvirheet (joita mielestäni löytyy jopa painetuista lehdistä yhä enemmän) tai haastateltavan etunimen muuttuminen kuvatekstissä Annesta Annaksi eivät tietenkään ole virheistä vaarallisimpia, joskin lukuisat lyöntivirheet syövät ajan mittaan tiedotusvälineen uskottavuutta. Asiavirheet sen sijaan voivat olla jopa kohtalokkaita. Muistanette viimesyksyisen valkokärpässienikohun: elokuun 22. päivä Hesari julkaisi jutun (€) pääkaupunkiseudun sienipaikoista ja kuvatekstissä luki, että herkkusieni on erinomainen ruokasieni. Vaan kun kuvassa ei sitten ollutkaan herkkusieni vaan tappavan myrkyllinen valkokärpässieni. Lehti julkaisi kyllä lyhyen ja lakonisen oikaisun seuraavana päivänä:

Lauantaina 22. elokuuta sivulla A3 sienipaikoista kertovan kirjoituksen kuvassa oli valkoinen kärpässieni. Se ei ole parhaimmillaan nuorena, kuten kuvatekstissä luki, vaan se on aina tappavan myrkyllinen.

Juttu ei ollut sillä selvä, seuraavan viikon aikana ainakin neljä ihmistä joutui sairaalahoitoon syötyään valkokärpässientä. Yhteyttä Hesarin mokaan ei pystytty todistamaan, mutta aikamoinen sattuma silti. Hesari uutisoi (€) myrkytyksistä asiallisesti, mutta häivytti mahdollisen oman vastuunsa taka-alalle.

Kerran taas eräs entinen kollega teki juttua pääkaupungin rikostilastoista, onnistui tulkitsemaan lukuja väärin ja teki paikkansapitämättömiä johtopäätöksiä. Näitä melko rajuja päätelmiä sitten kerrottiin ykkösuutisena koko iltapäivän ajan ja juttu herätti aika paljon keskusteluakin. Oikaisua ei tehty, joskin virheen tultua ilmi uutista sentään muokattiin hieman vähemmän kärkeväksi.

Vakavia asiavirheitä onneksi tapahtuu harvoin, mutta pikkuvirheitä sitten sitäkin enemmän. Pilkkuvirheitä luvuissa, miljoonat ja miljardit menevät sekaisin, “puolet enemmän” sekoittuu “tuplasti enempään”. Rakennushanke uutisoidaan sovituksi vaikka se on saanut vasta lautakunnan siunauksen, Hietalahti muuttuu Hietaniemeksi. Ja niin edelleen.

Omien virheiden tunnustaminen on tietysti vaikeaa. Eikä se aina ehkä olisi tarkoituksenmukaistakaan: tv:ssä, radiossa tai painetuissa lehdissä ei ole sellaista mahdollisuutta, että toimittaja kävisi julkisesti ripittäytymässä ja paljastamassa virheensä. Mutta entä nettiuutisissa? En nyt tarkoita, että ne pilkut ja paikkoja vaihtavat kirjaimet täytyisi käydä raportoimassa, mutta jos jutussa on virhe, se korjattaisiin ja toimittaja jättäisi puumerkkinsä: “Kiitos palautteesta ja korjauspyynnöistä, uutisen asiavirheet on nyt korjattu.” (Esimerkiksi kävisi vaikka tämä Hesarin uutinen. Olisivat nyt edes otsikon korjanneet…)

Yhtä kaikki: ihan aina ei kannata uskoa, mitä telkkarissa sanotaan tai lehdessä lukee.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s