Me oltiin ekoja! (Faktoista viis…)

Ulvilan surma oli eilisaamuna otsikoissa: käräjäoikeus totesi Anneli Auerin syylliseksi mutta passitti tämän ensin mielentilatutkimukseen. Iltalehdessä joku painoi julkaisunappia kuitenkin hieman liian aikaisin ja hetken aikaa verkkolehti julisti omaa tuomiotaan: syytön!

Todennäköisesti toimituksessa oli tehty aiheesta kaksi versiota valmiiksi ja varauduttu molempiin mahdollisiin tuomioihin, jotta oltaisiin sitten ensimmäisinä julkaisemassa uutista. Uutiskilpailun tuoksinassa väärä versio joutui vahingossa julkaisuputkeen.

Hups.

Ei ollut ensimmäinen eikä varmasti viimeinen kerta, kun nettisivulle päätyy juttu hiukan liian aikaisin. Esimerkiksi Nokian julkistaessa neljännesvuositulostaan olen nähnyt mm. Hesarin nettisivuilla useammankin kerran uutisen, jossa suurin osa luvuista on korvattu merkkijonolla xxx. Päivitys sentään on tehty muutamien minuuttien kuluessa.

Uutiskilpailu on kyllä mielenkiintoinen ilmiö: yleisön kannalta on ihan se ja sama, mistä uutisen kuulee tai lukee ensimmäisenä.

Toimituksissa sen sijaan on käynnissä armoton sekuntipeli. 2000-luvun alussa muotia olivat mobiiliuutiset. Siis tekstiviestit. Muistaako joku? Oli ihan oma taiteenlajinsa saada vaikkapa se Nokian tulos mahtumaan 152 merkkiin (8 merkkiä oli varattu toimituksen allekirjoitukseen). Kyllä siinä hiki valui selkärankaa pitkin kun piti olla hurjan nopea, olla tekemättä kirjoitusvirheitä ja tarkistaa vielä faktat. Voi sitä riemua, kun saimme tekstiviestin maailmalle 10 sekuntia ennen kilpailijaa! Jos joskus sitten kävikin niin, että kilpailija ehti ensin, lohduttauduimme sillä, että meidän tekstiviestimme oli paremmin muotoiltu ja sisälsi enemmän asiaa.

Mokat olivat tietysti melko yleisiä: kirjoitusvirheitä ei oiottu, mutta faktaerheistä piti lähettää korjausviesti.

Mielestäni sekuntipelissä ei ole mitään tolkkua, tämänkaltainen uutiskilpailu ei ole kenenkään etu. Jospa keskityttäisiin kilpailemaan vaikka niillä omilla uutisaiheilla tai sitten edes omaperäisillä näkökulmilla?

(@villegrahn, kiitoksia nopeasta kuvankaappauksesta – tällä kertaa nopeus oli valttia! 🙂

 

Edit: Kuva meni näköjänsä matkalla rikki enkä osaa korjata sitä, joten kuvakaappaus eilisestä Iltalehdestä ei näy tässä. Kuvan näkee kuitenkin klikkaamalla ylälaidan “via twitpic.com”-linkkiä tai sitten tästä.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s