Vetoomus paremman kesäjournalismin puolesta

”Suomalainen lakkaa ajattelemasta kesällä.” ”Raskaan työn raatajan pitää lepuuttaa lomalla aivojaan.” ”Koko Suomi menee heinäkuussa kiinni.” ”Kesällä ei tapahdu mitään.”

Näitä kliseitä hellitään toimituksissa ympäri maan, kesästä toiseen. Toimitusten mielestä nämä ”faktat” (ja toimittajien kesälomat) oikeuttavat ohennetut päivälehdet (mikä surkea rimpula onkaan kaksiosainen kesä-Hesari!), aikakauslehtien kaksoisnumerot – ja löysän uutisjournalismin.

Koska kesällä kaikki kotimaiset poliitikot, virkamiehet ja akateemiset kommentaattorit ovat lomalla, yhteiskunnalliset aiheet näyttävät loistavan enimmäkseen poissaolollaan. Kesällä kukaan ei jaksa tonkia vaikkapa poliittisten päätösten taustoja (olisiko esimerkiksi ydinvoimapäätöksen taustalla häärineiden mielipidevaikuttajien kytköksiä ja valtaa voitu selvitellä?), virkamiesten poliittisia kytköksiä, kunnallispoliitikkojen rahankäyttöä tai dementikko-osastojen resurssien riittävyyttä. ”Ei kannata edes yrittää, kun kukaan ei kuitenkaan vastaa puhelimeen.”

 Kesällä uutisoidaan vain välttämätön (onnettomuudet ja kuolemantapaukset), ”omaksi uutishankinnaksi” riittää kesätorin mansikoiden alkuperämaan selvittäminen tai söpöistä eläimistä kertominen.

Päivälehdissä kesän ”uutisköyhyys” korvataan ohentamalla lehteä. Se on tietenkin armeliasta heinäkuussa päivystäville vakituisille sekä kesätoimittajille. Ei tarvitse ponnistella niin kovasti.

Televisio- ja radiotoimituksissa tilanne on toinen: lähetysminuutit on täytettävä, oli uutisia tai ei. Yleensä uutislähetys pyritään rakentamaan siten, että kovat eli tärkeät uutiset kerrotaan ensin, järjestyksessä kotimaa – ulkomaat – feature (ilmiö- ja kulttuurijutut jne.). Kesällä useimmiten tärkeintä on se, mitä ulkomailla tapahtuu, ainakin, jos Yleisradion radio- ja tv-uutisia seuraa. (Esimerkiksi 7.7. Ylen myöhäisuutiset; Areena-linkki toimii 7.8. saakka.)

Herätys!

Ei Suomi ole kiinni. Heinäkuun helteistä ja lomakaudesta huolimatta esimerkiksi keskisuurissa ja isoissa yrityksissä työskennellään jotakuinkin normaalisti. Pienissä startupeissa työskennellään todennäköisesti hyvinkin intensiivisesti. Sairaaloissa, poliisilaitoksilla ja pelastusasemilla arki pyörii normaalisti. Lukemattomista kesätapahtumistakin irtoaisi todennäköisesti myös omaperäisiä tai jopa uutisen kaltaisia tarinoita kävijämäärien selvittelemisen sijaan. Miten esimerkiksi kesätapahtumat vaikuttavat järjestävän kunnan elinkeinorakenteeseen?

Toisekseen: miksi sitkeästi väitetään, että ihminen ei haluaisi rasittaa aivojaan kesällä? Milloin esimerkiksi minulla, työssäkäyvällä perheenäidillä, olisi aikaa lukea paksuja romaaniklassikkoja tai vaikkapa uppoutua uutistapahtuman taustoihin? Kesälomalla!

Vaadin parempaa kesäuutisjournalismia! Haluan lukea pitkiä ja huolellisesti taustoitettuja juttuja, jotka antavat ajattelemisen aihetta. Haluan seurata juttusarjoja, haluan vaikuttua!

Joo, ne toimittajien kesälomat.

Pakkoko kaikkien on lomailla heinäkuussa? Tehkää ajattomia juttuja ja juttusarjoja varastoon. Kesätoimittajien varaan ei vastuuta voi jättää, mutta Suomi on täynnä loistavia freelancereita. Miksei heidän ammattitaitoaan käytetä enemmän hyväksi?

 

Vai olenko väärässä? Onko tosiaan niin, että kaikki suomalaiset haluavat lukea kesällä vain dekkareita ja grillimakkaravertailuja?

Advertisements

One thought on “Vetoomus paremman kesäjournalismin puolesta

  1. En osaa minäkään sanoa, kuka tästä Suomen "sulkeutumisesta" hyötyy, mutta varmaan jokunen, kun se on niin kauan pysynyt tapana. Nyt lienemme siis havainneet, että ilmiö on laajempi ja vaikeampi ratkaista kuin journalismi kesällä. Ylekin pistää panostuksensa minimiin, vaikka se ei elä mainostuloilla.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s