Onko sillä merkitystä, mitä puoluetta toimittaja äänestää?

KOLUMNI

7.9.2010

 

 

 

Journalistien pyhä tehtävä on paljastaa tietoja, aikomuksia, kätkettyjä asenteita. Journalisti tonkii poliittisia roskalaatikoita työkseen, mutta itsensä ja kollegoidensa kohdalla häneen iskee äkillinen kainous.

Toimittajat eivät grillaa toisiaan kätketyistä asenteista ja epäjohdonmukaisuuksista. Mediakritiikkiohjelmissa yksittäisiä toimittajia kiusataan varsin harvoin: yleensä kritiikin kohde on kanava tai lehti taikka yhtiö tai sen ylin johto. Journalisti ei aseta kyseenalaiseksi kollegansa luotettavuutta.

Käsi ylös, jos olette tavanneet sitoutumattoman valtamedian edustajan, politiikan ammattilaisen, joka kertoisi avoimesti poliittisen kantansa. Tunnemme joitakin tapauksia, koska he ovat olleet ehdokkaina vaaleissa.

Asia erikseen ovat tietysti puoluelehtien harvalukuiset toimittajat, joita säilytetään ahtaissa häkeissään kuin viimeisiä merinorsuja tai eksoottisia jyrsijöitä.

Tiedotusvälineitten normaalin käytännön mukaan organisaatio ei voi asettua yhden ehdokkaan taakse. Sitä pidetään loukkauksena lehden sitoutumattomuudelle, arvovallalle ja uskottavuudelle – paitsi eräissä osissa Pohjanmaata ja Keski-Suomea. Eduskunta-, EU- ja kuntavaaleissa käytäntö on ainoa mahdollinen.

[…]

Hei toimittaja, ketä kannatat?

Helsingin Sanomat | hs.paakirjoitus@sanoma.fi

via hs.fi

EVA:n johtajan Matti Apusen kirjoitus Helsingin Sanomissa on saanut tänään vipinää ainakin Facebook-kavereideni keskuudessa. Linkkiä ja peukkuja on jaettu ahkerasti: Apunen kirjoittaa asiaa.

“[T]ulisiko lukijan tietää, keitä tiedotusvälineissä on töissä? Keitä ovat ne vakavailmeiset nuoret ihmiset, jotka käyttävät tiedotusvälineen koko voimaa kirjoittaessaan tuomiokolumnin ministerin typeryydestä tai keski-ikäisten mieskansanedustajien kategorisesta naurettavuudesta? Keitä ovat nämä poliittisen raadollisuuden yläpuolelle asettuneet puujumalat?”

Puujumala = toimittaja? Noh, kärjistyksestä syntyy mehukas juttu, mutta tosiaan, millä oikeudella toimittajat nostavat itsensä poliitikkojen ja muiden vallakkaiden yläpuolelle? Eikö heillä ole omia mielipiteitä, asenteita, ennakkoluuloja?

Joku päätoimittaja totesi joskus jossain haastattelussa (tämäntyyppiset viittaukset ovat blogissa aina paikallaan ;), että onhan se vähän noloa, kun media kirjoittaa itsestään. Tämän henkilön mukaan media ei voi harjoittaa kovin laajamittaista ja uskottavaa itsekritiikkiä – sitä paitsi ketä tavallista ihmistä nyt oikeasti kiinnostaa mediakentän sisäiset asiat? Eihän valtion viraston tai yrityksen konttorinkaan sisäisistä asioista, työtavoista, arvoista ja etiikasta nyt tavata kirjoittaa (ellei nyt sitten ole työpaikkakiusaamista tai muuta negatiivista).

Hän saattoi unohtaa, että media käyttää valtaa. Eikä se valta ole ihan vähäistä. Demokratioissa on tapana, että vallankäyttäjät alistuvat julkiselle arvostelulle. Miksi media tekisi tästä poikkeuksen? Miksi medialla on oikeus olla näennäisesti puolueeton? Eikö olisi reilumpaa, että me tietäisimme toimittajien mielipiteet ja arvot? Vai pelätäänkö toimituksissa, että moinen toiminta rapauttaisi valtaa?

Facebookissa heitettiin ajatus: “Jokohan ensi eduskuntavaaleissa nähtäis juttu, jossa YLE tai HS-toimitus testaisi joukolla omaa vaalikonettaan?”

Lieneekö aika moiseen kypsä?

(Blogasin tätä teemaa sivuten jo viime syksynä: http://outi.posterous.com/puolueettomia-objektiivisia-uutisia-ei-ole-ol )

 

(Edit 12.9.: Tämän blogauksen rss-syöte on ilmeisesti rikki eikä myöskään kommentointi toimi. Posterous ei ole vielä kertonut, missä vika. )

Advertisements

One thought on “Onko sillä merkitystä, mitä puoluetta toimittaja äänestää?

  1. Samaan aikaan Sanomatalon kulmahuoneessa: Pentikäinen aikoo vähentää toimittajien omia kolumneja! http://www.marmai.fi/uutiset/article497290.ece?s=u&wtm=marmai-07092010Niin. Vaikka toimittajien sidonnaisuudet ja muut taustatekijät puetaan journalistisen puolueettomuuden harhaanjohtavaan kaapuun, Helsingin Sanomien toimittajien mielipiteet ovat saaneet kukkia lehden sivuilla runsaslukuisina. Mielestäni Pentikäisen ryhtiliike on paikallaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s