Iltalehti ei jaksanut tarkistaa pelottelulööppinsä taustoja

Media_httpstaticiltal_qmhmt

“Hurja väite: Suomeen kylmin talvi 1000 vuoteen!” julistaa Iltalehti torstaisessa lööpissään. Äärimmäiset sääilmiöt ovat äärimmäisen kiinnostavia myös lukijoiden mielestä: iltaan mennessä uutispätkä oli jaettu Facebookissa yli 20 000 kertaa ja se oli myös Iltalehden luetuin uutinen.

Olin parhaillaan googlettamassa päivällä näkemääni lööppiä kun sain viestin blogiani seuraavalta Tero Vilkesalolta: uutista kannattaisi penkoa hieman tarkemmin, sillä kyse on enempi vähempi huuhaasta, joka on mutkien, väärinkäsitysten ja liioittelun kautta päätynyt puolalaisesta blogista suomalaisen iltapäivälehden kohuotsikoksi.

Käytännössä Tero oli tehnyt jo mittavan selvitystyön, jota seuraavassa referoin:

Iltalehti mainitsee uutisensa olevan peräisin eWorldPost.com-sivustolta. Kyseinen internet- ja web-ilmiöihin (ei siis varsinaisesti ”perinteisiin” uutisiin) keskittynyt sivusto viittaa nimeltä mainitsemattomiin ”puolalaisiin meteorologeihin”, joiden mukaan Pohjois-Eurooppaa lämmittävä Golfvirta on pysähtymässä, osasyynä Meksikonlahden öljyvuoto.

Tero halusi selvittää asiaa lisää, joten hän ryhtyi puolankieltä taitavana googlaamaan puolalaisia nettisivuja. Hän löysi 10.9. päivätyn blogimerkinnän (käännetty G. Translatella), jonka mukaan väite ydintalvesta on täyttä puppua.

Kyseisestä blogista selvitää, että talvinen tarina alkaa mitä todennäköisimmin 9.9. puolalaiselta Globalna Świadomość (“Globaali tietoisuus”) –nettisivustolta (käännös). Kyseisessä jutussa on haastateltu italialaista fyysikkoa Gianluigi Zangaria, joka väittää Meksikonlahden öljyvuodon tukahduttaneen Golfvirran, mikä tulee aiheuttamaan ydintalven.

Globaali tietoisuus -nettisivustoon voinee kuitenkin suhtautua varauksella, sillä Teron mukaan huomattava osa sivuston aiheista liittyy huuhaa-tietoon, kuten ufojen olemassaolon todistamiseen. Zangari puolestaan tuntuu olevan väitteineen yksin ja hänen kesäkuussa julkaisema öljyvuotoa koskeva raporttinsa on levinnyt (jälleen Googlen mukaan…) lähinnä blogosfäärissä. Ei esimerkiksi tieteellisissä julkaisuissa.

Zangarin haastattelu päätyi seuraavana päivänä myös puolalaiselle Wolne Media (”Vapaa media”) –sivustolle (käännös). Sivuston mottona on ”Sano SEIS massamedian manipulaatiolle”.

Aihe alkoi kiinnostaa laajemminkin Puolassa: radioasema TOK FM haastatteli 10.9. puolestaan puolalaista meteorologia Michał Kowalewskia, joka kertoi sen, mikä on yleisesti tiedossa: JOS Golfvirta hidastuisi tai pysähtyisi kokonaan, Eurooppa jäähtyisi huomattavasti. Kowalewski kuitenkin totesi haastattelussa, että pysähtymisellä pelotteleminen on liioittelua.

Lopulta sitten Puolan suurin sanomalehti Gazeta.pl (10.9.) revitteli iltalehtimäiset otsikot: ”Tiedemiehet varoittavat: Meitä odottaa vuosituhannen talvi”. Otsikon alla oli juttu, joka oli koottu sekä Zangarin että Kowalewskin yllä mainituista haastatteluista.

On erittäin todennäköistä, että eWorldPost.com-sivusto, jota siis Iltalehti lainasi, on napannut uutisensa puolalaisesta Gazetasta harrastamatta sen kummemmin lähdekritiikkiä. Eikä Iltalehti viitsinyt harrastaa lähdekritiikkiä sen vertaa.

Tämä oli siis tiedonvälitysversio rikkinäisestä puhelimesta, tiedättehän leikin?

Kuinkahan moni muu lukemistamme ja Facebookissa kavereillemme suosittelemistamme ”uutisista” on rikkinäisen tiedonvälityksen hedelmä?

***

Olin tänään erittäin mielenkiintoisessa Spot On – locative media -seminaarissa, josta blogaan vähän myöhemmin kunhan saan ajatuksiani ja muistiinpanojani kasaan. Pääpuheenvuoron pitäjä, freelance-toimittaja Kevin Anderson puhui aluksi informaatiotulvasta: koska tietoa on yksinkertaisesti liikaa ja esimerkiksi uutispäivityksiä tulee jatkuvasti, ihmiset eivät enää jaksa ymmärtää tai keskittyä syventäviin, laajoihin uutisjuttuihin. Siksi helppojen viihdetarinoiden arvo nykyjournalismissa on kasvanut. Meille tarjotaan tissejä ja pelotellaan ydintalvella, koska emme jaksa keskittyä muuhun.

Apua.

P.S. Terolle vielä suurkiitos juttuvihjeestä!

Advertisements

One thought on “Iltalehti ei jaksanut tarkistaa pelottelulööppinsä taustoja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s