"Uutisia katsoo muutkin kuin vanhat korput, joilla ei ole huumorintajua!"

Hämmentävä tämä tapaus Kimmo Wilska. Ylen englanninkielisten uutisten ankkuri päätti taannoisessa päivälähetyksessä irrotella ja oli juovinaan kaljaa suoraan pullosta ravintoloiden anniskeluoikeuksia käsittelevän sähkeen päätteeksi. Yle reagoi välittömästi antamalla Wilskalle potkut. Tai kauniimmin sanottuna freelancerina työskennelleen toimittajan palveluksia ei enää jatkossa käytetä.

Ei liene yllättävää, että Wilskalle perustettiin välittömästi Facebookiin faniryhmä, jossa on tätä kirjoittaessani yli 40 000 jäsentä. Kommenteissa haukutaan Yle lyttyyn, usutetaan ihmisiä irtisanomaan tv-lupansa ja tietenkin ylistetään Wilskaa: “eikö yle oikein ymmärrä että tällainen huumoripitoinen loppukevennys vaan lisää noita katsojalukuja… kuka nyt aina jaksaa kattoa totista uutistenlukijaa joka ei uskalla tehdä mitään potkujen pelossa. hyvä Kimmo, näytit että uskallat tehdä jotain hauskaakin… häpeällistä toimintaa yleltä

Myönnän. Vaikka vitsi oli kehno, kaljoittelu nauratti minuakin. (Tosin pistän sen edellisviikonlopun Nizzan-reissun aiheuttaman väsymyksen piikkiin. Osittain. Osittain minulla on huono huumorintaju.) Ylen reaktio on minusta kuitenkin hätävarjelun liioittelua, varoitus olisi riittänyt. Tai vaikka määräaikainen ankkurointikielto.

Se mikä minua kuitenkin hämmentää eniten, on yleisön reaktio. Wilskan pilaa paheksuvia sekä yleläisiä pidetään tiukkapipoisina kukkahattutäteinä joilla on rautatanko poikittain takapuolessa. “Yleläiset: ottakaa se kiristävä vanne päästä pois ja kanki sieltä takapuolesta. Miksi elämän pitää aina olla niin vakavaa?!

Niin. Miksi kaiken pitää olla aina niin vakavaa?

Vakavuus ei mielestäni ole ongelma ainakaan nykypäivän televisiossa, sen verran sieltä tuupataan meille hassunhauskaa perseilyä ja vain vähäistä aivotoimintaa vaativaa tositeeveetä.

Heitän vastakysymyksen: miksi kaiken pitää olla aina kevyttä ja hauskaa? Pitääkö kaiken aina vain viihdyttää?

Maailmassa tapahtuu myös vakavia asioita, eivätkä uutiset ole viihdeformaatti, vaikka Kympin uutisten myötähäpeää aiheuttavat loppukevennykset saavat jotkut ehkä niin kuvittelemaan. (“Otatko Pirjo torttusi mieluummin kuivana vai kosteana?”)

Wilska pelleili yksinkertaisesti väärässä paikassa.

(Sitaatit ja otsikko poimittu Wilskaa tukevan FB-faniryhmän seinältä.)

Advertisements

One thought on “"Uutisia katsoo muutkin kuin vanhat korput, joilla ei ole huumorintajua!"

  1. Hyviä kysymyksiä. Työnantajan ja työntekijän keskustelut ovat kai yksiselitteisesti luottamuksellisia. Mutta mitä tapahtuu, kun yhdistetään puolijulkinen ammatti (uutistenlukijat eivät ole varsinaisesti julkkiksia vaikka ruudussa esiintyvätkin), suurelle yleisölle näkyvä moka tai työn laiminlyönti (miksikä tuota nyt kutsuisi) sekä sosiaalinen media? Homma riistäytyy helposti käsistä, tapauksesta tulee painoarvoaan suurempi.Tämä asettaa aikamoisia paineita niin yrityksen (=Ylen tässä tapauksessa) ulkoiselle ja sisäiselle viestinnälle kuin myös henkilöstöhallinnolle. Millaiset pelisäännöt luodaan? Entä voiko tällaisia tilanteita mitenkään ennakoida?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s