Vau! Kulttuurijournalismia!

Välillä jotain ihan muuta kuin vikinää uutisjournalismista ja toimittajien ammattikäytäntöjen ruotimista. 🙂

Selailin tuoretta Glorian numeroa. Mulla on ollut jo vuosikausia on-off-suhde kyseisen lehden kanssa; on kausia, jolloin luen sitä säännöllisesti, ehkä tilaankin hetken. Sitten menee taas aikaa, kun en jaksa itseään “hieman” toistavan lehden überglamuröösejä juttuja. En varsinaisesti kuulu ehkä ihan ydinkohderyhmään, mutta timanttien ja kamelinkarvatakkien sijaan (tai lisäksi…) minua kiinnostavat lehden henkilöjutut. Sillä ne eivät ole lainkaan huonoja. Toisin kuin aika monessa muussa naistenjulkaisussa, Glorian toimittajat tekevät kohteistaan kiinnostavia, ei pelkkää pintajulkisuutta vaan jutuissa pyritään tuomaan esille, mitä on haastateltavien korvien välissä.

No. Uusimmassa numerossa on kansallisbaletin johtajan, tanskalaisen Kenneth Greven haastattelu. Eeva-Kaarina Arosen toimittamassa 7-sivuisessa jutussa (okei, paljon isoja kuvia kieltämättä veistoksellisesta miehestä) kuvataan haastateltavaa kuten tuollaisissa on tapana: “Häntä voisi kuvailla sanalla iso, puhelias tanskalainen, mutta se ei tekisi hänelle oikeutta. 42-vuotias Greve on 196-senttiä pitkä lihaksikas viikinki, jollaisesta amerikkalaiset tapaavat käyttää termiä gorgeous, upea.”  Vähän ällöttävää.

Juttu ei sitten kuitenkaan jatku Greven elämän, uran ja perheen ulkokultaisella kuvailemisella eikä toimittajaa ole istutettu haastateltavan keittiöön syömään vaimon omin pikku kätösin vääntämää omenapiirakkaa. Sen sijaan jutussa käydään läpi, minkälaisia uudistuksia Greve on kansallisbaletissa tehnyt, miksi, millaiset ovat olleet reaktiot.

Hyvänen aika, juttuhan käsittelee balettia. Kulttuuria. Ja on mielenkiintoinen.

Kulttuurijournalismin kriisistä on puhuttu jo useampi vuosi. Asiaa selventänee Google-haku hakutermillä “kulttuurijournalismi“. Ensinnäkin on epäselvää, mitä kaikkea kulttuurijournalismi pitää sisällään. Toisekseen kaikenkarvaisiin arvosteluihin keskittynyttä journalismin alalajia on moitittu hampaattomuudesta ja yksipuolisuudesta ja siitä, että kulttuuria tarkastellaan niin usein vain talousjournalismin kriteerein. Kuka saa mitäkin apurahoja, paljonko kulttuuri saa yhteiskunnan tukea, kuka enemmän, kuka vähemmän.

Aika harva toimitus ja toimittaja jaksaa kaivautua vähän syvemmälle ja kysellä miksi ja miten. Miettiä kulttuurin ja yhteiskunnan suhteita. Hyviä kulttuurijuttuja olen toisinaan lukenut Hesarista (lähinnä Tieto-Finlandia-palkitun toimittajan Vesa Sirénin ansiosta) ja Suomen Kuvalehdestä.

Toivottavasti Gloria jatkaa tällä tiellä. Haluaisin lukea myös muiden kulttuurilaitosten tekijöiden ja vaikuttajien ajatuksista. Entisaikaan taidelaitokset ja -seurueet olivat yhteiskunnallisia vaikuttajia. Nykyisin taiteentekijä pääsee haastatteluun lähinnä mokattuaan ihmissuhteissaan tai julkaistessaan levyn.

Miksi kulttuuri nähdään lähinnä vain rahareikänä?

Advertisements

One thought on “Vau! Kulttuurijournalismia!

  1. Hyvä kysymys. Pitääkö taiteilijan puhuakin taiteestaan? Eikö taiteen tekeminen riitä?Vanhan maailman aikaan se kai riitti. Työelämän murroksesta on puhuttu jo jonkin aikaa, uusi teknologia mahdollistaa – ja velvoittaa – meitä uudenlaiseen työskentelytapaan. Miksei tämä muutos ulottuisi myös taidemaailmaan? Kuka olikaan se kustannusjohtaja, joka taannoin sanoi, että kirjailijan pitää tulevaisuudessa olla yhä enemmän läsnä myös teoksensa markkinoinnissa, blogata työnsä edistymisestä, oltava yhteydessä lukijakuntaansa. Helpommin sanottu kuin tehty, harva taiteilija kai haluaa olla "tuote". Enkä tiedä, pitäisikökään. Toisaalta: ei taidetta kai tyhjiössäkään tehdä, ympäröivä yhteiskunta vaikuttaa siihen väistämättä.Siksi näkisin taiteilijoita enemmän yhteiskunnallisina keskustelijoina. Mutta myös yhteiskunnallisten vaikuttajien pitäisi puhua taiteesta. Ja sivistyksestä laajemminkin… Pitäisikö kulttuurijournalismin olla vahvemmin kantaaottavaa? (Enkä puhu nyt kritiikeistä.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s