Vaadin vapaiden toimittajien luomusertifioituja uutisia!

Varsin monessa aiemmassa merkinnässä on tullut todettua, että internetin ihmemaan uutisointi on mennyt ihan hulluksi ja että nk. vakavastikin otettavat mediat – kuten Kauppalehti.fi – on mennyt mukaan “oho, katso kuinka tulosi tippuvat” -tyyppiseen otsikkopelleilyyn.

Mutta minkäs teet, kun silmäpareja pitää houkutella jotta mainostajat jaksaisivat maksaa banneripaikoista ja rahoittaa toimituksellisen työn.

Kuulinpa tässä eräästä niin ikään vakavasti otettavasta toimituksesta, jossa nettiuutisointitaiteilu on viety otsikkotasoa syvemmälle. Nettivuorossa olevan toimittajan työtä kytätään oikein urakalla: nettivuorolaisella on juttukiintiö. Vuoron aikana on tuupattava nettiin tietty määrä juttuja. Ja juttujen lukukertoja luonnollisesti syynätään myös. Sitä en tiedä, seuraako kyseisessä toimituksessa sitten sanktio, jos lukijoita on liian vähän. Tai jos juttukiintiö uupuu muutamalla jutulla.

Mutta ei siis ihme, että katso kuvat -journalismi leviää kuin rutto. Kukapa haluaisi tulla nuhdelluksi siitä, että “sinun juttujasi ei lueta tarpeeksi”. (Olet siis huono toimittaja.)

Vaan eihän tuossa ole mitään tolkkua.

Eihän lehtitoimittajan suoriutumista mitata palstamillimetreissä. Tai tv-toimittajan osaamista jutun pituudessa. Saati sitten juttujen määrässä. (Ei siis ainakaan vielä pari vuotta sitten; ties vaikka olisi tilanne muuttunut…) Eikö määrän sijasta pitäisi ennemminkin seurata laatua? Lähtien jutun merkittävyydestä aina viimeisteltyyn kieliasuun.

Minusta tämä on kaikin puolin epäreilua. Niin toimittajia kuin meitä mediankuluttajia kohtaan. Toimittajan pitäisi pystyä käyttämään journalistista harkintaa ja julkaista juttuja niiden uutisarvon perusteella. Lukijana minun taas pitäisi voida luottaa siihen, että uutisvalinnat on tehty journalistisin, ei määrällisin, perustein.

Onko oikein pakottaa toimittaja journalistisen ammattietiikan vastaiseen toimintamalliin? Ei.

Siispä barrikadeille: kuluttajana vaadin, että toimittaja – myös nettitoimittaja – saa harjoittaa ammattiaan vapaasti, ilman keinotekoisia, journalismiin sopimattomia mittareita! Ne toimitukset, jotka kohtelevat toimittajiaan hyvin, voisivat saada laatumerkin. Eikös? 😛

(Vakavammin puhuen minusta tässä on ihan oikea ongelma. Ks. esim. journalistin ohjeet, pykälä 2: “Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein.”)

Advertisements

One thought on “Vaadin vapaiden toimittajien luomusertifioituja uutisia!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s