Nykyaikainen tiedonvälitys ei nyt vain enää riitä

13.3.2011 klo 12:45

Japanin katastrofi: Tietotulvan armoilla

[…] Tšernobylin onnettomuus muistetaan erityisesti siitä, että tietoa tapahtuneesta pimitettiin päiväkaupalla. Ja vaikka tietoa olisi ollut saatavillakin, niin siihen aikaan olisi joka tapauksessa jouduttu kiltisti odottelemaan maanantain Hesarin analyysia aiheesta.

Toisin on nyt.

Verkko on ollut ähmällään tietoa (enemmän ja vähemmän luotettavaa) perjantai-illasta lähtien ja parhaimmillaan päivitykset tilanteen kehittymisestä ovat tippuneet kotimaisiin uutissyötteisiin melkein minuutin välein.

En ole oikein vielä päättänyt, kumpi on parempi tilanne (siis sitä pimitystä lukuun ottamatta).

[…] Herää kuitenkin kysymys, ketä tällainen tiedonvälitys palvelee.

Ilmeisesti kaikkia. Ailahteleva informaatiotulva sekä jatkuvat tulkinnat ja analyysit tilanteen kehittymisestä ovat tarjonneet jokaiselle jotakin.

Väitän silti, että tällainen soutava ja huopaava tiedottaminen ei täytä vastuullisen tiedonvälityksen tuntomerkkejä vaan vahvistaa itse kunkin ennakkonäkemystä tilanteen kehittymisestä.

Erityisesti verkkoviestimien loputon tietovirta on johtanut tilanteeseen, jossa vartti sitten saadut tiedot tuskin enää pitävät paikkaansa. Pitivätkö paikkansa ensi tilassakaan? Kunhan vaan olivat nopeasti eetterissä keräämässä osumia sivustojen laskureihin.

Nopeasti kehittyvät tilanteet toisella puolen maailmaa kasautuvat kotisurffaajan näyttöpäätteellä helposti käsittämättömäksi informaatioröykkiöksi, jonka takaa varsinaiselle asialle ei oikein enää jää tilaa.

Todennäköisesti tämä johtaa siihen, että tiedotusvälineiden informaatioarvo kokee ennemmin tai myöhemmin pahan inflaation. Mitan täyttyessä kotikatsomossa lopulliset päätelmät tapahtumien kulusta tehdään pääasiassa omien ennakkoluulojen ja sekalaisesti valikoituneiden tiedon pirstaleiden pohjalta. […]

Japanin maanjäristys-tsunami-ydinvoimakatastrofi on ollut huikeaa seurattavaa monessakin mielessä. Johtuen Japanin kehittyneestä infrastuktuurista ja tietoliikenneyhteyksistä reaaliaikaista tietoa on tarjolla todella paljon, toisin kuin vaikkapa Haitin vuoden takaisessa maanjäristyksessä.

Ei siis ihme, että ihmiset – ja toimittajat – ovat enempi vähempi hämmennyksissään.

Aku Heinonen kirjoittaa muutamien minuuttien välein päivittyvistä katastrofiuutisista: “[T]ällainen soutava ja huopaava tiedottaminen ei täytä vastuullisen tiedonvälityksen tuntomerkkejä vaan vahvistaa itse kunkin ennakkonäkemystä tilanteen kehittymisestä. Erityisesti verkkoviestimien loputon tietovirta on johtanut tilanteeseen, jossa vartti sitten saadut tiedot tuskin enää pitävät paikkaansa.

Lienenkö ymmärtänyt oikein, mutta mielestäni Heinosen kirjoituksesta huokuu ajatus ja toive, että toimittajien ei pitäisi julkaista katastrofiin liittyvää uutista ennen kuin on sataprosenttisen varmaa, että se pitää paikkansa. Pitäisikö toimittajien kyetä ennustamaan, mitä seuraavaksi tapahtuu? Pitäisikö jättää julkaisematta uutinen, että “tilanne on hallinnassa” jos kuitenkin ehkä puolen tunnin kuluttua naapurireaktorissa posahtaa? Parempi tosiaan odotella rauhassa sitä painettua Hesaria…

Omasta mielestäni tämä katastrofiuutisointi osoittaa jälleen kerran (anteeksi, taidan toistaa itseäni aika paljon… ;), että toimitettua sisältöä ja toimittajia tarvitaan enemmän kuin koskaan. Ymmärrän, että huhujen julkaisemiselle on – vielä ainakin joissain toimituksissa – korkea kynnys. Mutta tällaisessa nopeasti muuttuvassa katastrofissa huhuja velloo verkossa joka tapauksessa, niiden olemassaoloa ei voida toimituksissa kieltää. Toimittajia ei tarvita julistamaan Virallista Totuutta ja Suurta Uutista. Toimittajia tarvitaan seulomaan ehtymätöntä tweetti-, kuva- ja videovirtaa, virallisia tiedotteita ja uutiskuvia ja auttamaan meitä lukijoita muodostamaan jonkinlainen kuva tapahtumista.

Nykyaikainen tiedonvälitys nyt ei vain toimi ainakaan tällaisissa katastrofitilanteissa. Siksi toimittajien roolien pitäisi olla mukautuvia ja mikä tärkeintä, julkaisualustojenkin pitäisi olla joustavampia. Medioiden verkkosivut ovat melkoisen kankeaa luettavaa verrattuna vaikkapa ketterään Twitteriin. Esimerkiksi kun uutista päivitetään, miksei vanhaa versiota voisi jättää näkyviin?

 

Täällä muuten on hyvä opas monipuoliseen katastrofiseurantaan.

Ja Susannan kiihkoton ja asiallinen some-puolustus.

 

P.S. Satuitteko lukemaan Maija Aallon kolumnin HS.fi-sivustolta? 🙂 Hauskaa on se, että “En klikkaa roskaotsikoita -helmikuu” – joka siis on mennyt tapahtuma – sai kolumnin ilmestymisen jälkeen yli sata uutta jäsentä. Hienoa, että asia puhututtaa edelleen.

Advertisements

One thought on “Nykyaikainen tiedonvälitys ei nyt vain enää riitä

  1. No nyt mä olen eri mieltä. Mielestäni toimittaja on suorastaan arrogantti, jos hänelle kelpaavia lähteitä ovat vain viranomaislausunnot (jotka saattavat hyvinkin olla kaunistelevia ja puutteellisia), itsetehdyt haastattelut tai omin silmin tehdyt havainnot. Miksi toimittajan tekemä silminnäkijähavainto olisi parempi kuin vaikkapa asukkaan omalta parvekkeeltaan kuvaama ja Youtubeen lataama video tsunamivyörystä? Ja tämä ei siis tietenkään tarkoita, että Twitteriä pitäisi pitää ainoana tai edes ensisijaisena uutislähteenä. ;)Maailman muuttuessa myös toimittajien tiedonhankintatapojen on muututtava, jos mielitään pysyä tiedonvälityskilvassa mukana. Verkko on täynnä näitä kansalaistoimittajia ja tieto leviää salamannopeasti. Toimittajat voivat erottua joukosta taidollaan etsiä jyvät akanoista (ei, järistys ei johtunut "jättikuusta"), analyyseillaan sekä selkeällä ja toimivalla nettisivustolla.Esim. HS.fi on kyllä selkeä, mutta ei tarpeeksi nopea. Kello on nyt noin 18.20 ja etusivun ykkösuutinen on julkaistu 15.46. Kahdessa ja puolessa tunnissa on varmasti tullut lisää tietoa Fukushimasta tai uhrien lukumäärästä tjtn. Hesarin etusivu ei vain palvele akuuttia tiedonnälkää! Ja tiedonnälkäisiä on yhä enemmän.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s