Miten suhtautua tiedotusvälineeseen, joka ei viitsi oikolukea edes otsikoita?

110603_al_fail3
110603_hs_fail
110603_te_fail
110603_il_fail

Valpas blogini lukija otti yhteyttä. Häntä nyppivät online-uutissivustoilla yhä yleisemmät kirjoitusvirheet, joita löytyy nykyisin päivittäin ja ihan otsikkotasolta.

Yllä maistiaisia tämänpäiväisestä (3.6.) online-uutistarjonnasta. Lukijani on oikeassa. Ihan hirveän pitkää aikaa ei tarvinnut etsiskellä virheitä viliseviä otsikoita. Leipätekstejä en edes viitsinyt lähteä tarkistelemaan – kirjoitusvirheet ovat netissä arkipäivää ja yhä harvempi niistä jaksaa hermostua. Moni kielinatsikin on jo luovuttanut.

Laitetaanpa vielä tämäkin, vaikka alkuperäisestä en valitettavasti ehtinyt napata kuvakaappausta. Iltasanomat uutisoi 19.5. jutun otsikolla “Herra Ylppö: Kansa Kauppatorille juhlistamaan Arki Kaurismäkeä!” Juttu ehti olla virheellisellä otsikolla pari päivää, ennen kuin joku sen hoksasi korjata. Alkuperäinen otsikko näkyy kuitenkin jutun urlissa:

110519_is_fail

Erehtyminen ja kirjoitusvirheet ovat toki inhimillisiä. Mutta olisiko se liikaa vaadittu, että edes otsikot oikoluettaisiin ennen julkaisua? Jotenkin on, hmm, kiusallista, että ihan vakavastikin otettavien medioiden sivustoilla otsikot ovat mitä sattuu.

Kyse on julkaisun uskottavuudesta.

 

Lisäys 13.6.:

Pakko vielä lisätä tämä pätkä kun sattui silmiin. Sattui, kirjaimellisesti. Näin lyhyeen sähkeeseen on saatu mahtumaan aika monta virhettä. Otsikko menettelee, mutta muuten oikoluku on jäänyt pahasti kesken.

110613_hs_fail

Osaava toimitussihteeri olisi korjannut ainakin pahimmat puutteet:

“Lapinlahden päiväkodin ehec-tartunnan on todettu olevan eri kantaa kuin Saksan epidemiassa. Tulos varmistui Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella alkuillasta. Päiväkodissa ei ole toistaiseksi todettu uusia tartuntoja.

Helsinkiläisestä päiväkodista löytyi ehec-tartunta viime viikon torstaina. Tartunnan saanut oli pieni lapsi. Kaikkiaan xx (lukumäärä) lapselta otettiin näytteet.

Tähän mennessä 12 näytettä on varmistunut negatiiviseksi, Helsingin kaupungin infektiolääkäri Laura Pakarinen sanoo. Neljästä myöhemmin otetusta näytteestä tuloksia ei ole vielä saatu.”

Miten tämä voi olla näin vaikeaa?

 

 

Advertisements

One thought on “Miten suhtautua tiedotusvälineeseen, joka ei viitsi oikolukea edes otsikoita?

  1. Verkkotoimittajat sanovat, että huono kieli johtuu kiireestä. Osittain kyse voi olla myös työtavoista. Teksti tyrkätään maailmalle ennen oikolukua, eikä siihen enää palata ilman hyvää syytä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s