Tabloid – kohti syvällisempää uutisjournalismia?

Ensikosketus tabloid-Hesariin: ihan ensimmäiseksi huomio kiinnittyi siihen, että kannen täyttävä mainos näyttää tabloid-koossa, jos mahdollista, vielä hölmömmältä kuin broadsheetissa. Kyse on sentään uutislehdestä, nyt sitä ensinäkemältä luulee tarttuvansa johonkin ilmaisjakeluläystäkkeeseen.

Eri osiot ovat ensin hukassa ja sivun laidoille taitetut pikkumainokset tunkevat näkökenttään väkisin. Broadsheetissä oli jo oppinut jättämään ne huomiotta. Uusi otsikkofontti näyttää jostain syystä ainakin minun silmääni hiukan vanhanaikaiselta. Epäilemättä tottumiskysymys, ei tuomita vielä.

Toisella selailukerralla kuvio alkaa jo hahmottua paremmin: lehdestä puuttuvat pikkusäläuutiset melkein kokonaan. Siis ne STT:ltä kopipeistatut eilispäivän sähkeuutiset, joissa kerrotaan rattijuopoista ja puukotuksista. Saman huomion oli tehnyt myös Ylen Pressiklubi-ohjelman toimitus Facebook-sivullaan: Pressiklubin mukaan Uutiset- ja Kotimaa-osiossa oli ensimmäisenä tabloid-päivänä 13 pitkää juttua ja 2 sähkettä. Kuukautta aiemmin (11.12.) pitkiä juttuja oli ollut 13 ja sähkeitä peräti 12.

Kolmannella selailukerralla huomio kiinnittyy esimerkiksi aukeamalla A12-A13 olevaan juttuun (HS Raportti) Tuomarit vievät, lautamiehet vikisevät. Omaa hankintaa oleva laadukas, taustoittava juttu, joka on taitettu omalle aukeamalleen, ilman mainoksia ja pikkusälää. Tällaisia on tottunut näkemään lähinnä sunnuntailehden D-osiossa. 

Olisiko siis niin, että paperille painettu, nopeasti vanheneva sähkesälä on siirtymässä sinne minne se kuuluukin: verkon uutisvirtaan? 

Muuttuuko paperi-Hesari pikkuhiljaa taustoittavaksi ja syventäväksi uutislehdeksi, jollaista moni tuntuu kaipaavan jatkuvasti päivittyvän nettiuutismaailman rinnalle? Ainakin tämän ensimmäisen numeron perusteella tabloid-koko sopii raporttityyppiselle kerronnalle aika kivasti.

Vielä kun ilmestymistiheyttä supistettaisiin (aika harva ehtii päivittäin lukea tuhdin taustoittavan lukupaketin…), niin paperilehden kuolema olisi ehkä hiukan kauempana. 

 

– Luulisi, että ainakaan resursseista taustoittavien juttujen teko ei ole kiinni: lehdessähän on ihan valtavan suuri toimitus! (Koko toimitus esitellään lehden välissä tulleen Kuinkas tämä toimii? –liitteen sivuilla.)

One thought on “Tabloid – kohti syvällisempää uutisjournalismia?

  1. Olisihan se pitänyt arvata, ettei ensimmäisen numeron perusteella kannata tehdä johtopäätöksiä. Tämänpäiväisessä (9.1.) numerossa, A-osassa, oli nopealla vilkaisulla 12 STT:ltä haiskahtavaa pikku-uutista. Mutta ei lannistuta, muutos ei tapahdu hetkessä… 😉

Leave a comment