Saako toimittaja olla typerä?

Julkaistu: ma 15.08.2011 klo 02:54| Päivitetty: ti 16.08.2011 klo 07:52| Kotimaa

Rihanna odotutti suuryleisöä majesteettisen kauan

Suurhenkilöt tietävät arvonsa. Siinä missä Saksan Aatu saapui ison yleisön eteen joskus kaksi tuntia myöhässä, musiikkitähti Rihanna antoi noin 15 000 ihmisen seistä odottaen ulkosalla tunnin ja vartin.

  

Olenkohan mä nyt erityisen herkkänahkaisella tuulella tänään, mutta Twitter-virrasta bongaamani Nelosen viihdeuutinen on kerta kaikkiaan mauton. Typerä.

Toimittaja on keksinyt mielestään ehkä hyvänkin vitsin, mutta ihan nyt on pikkuisen kaukaa haettua verrata barbadoslaista popparia Hitleriin. “Suurhenkilö kuin suurhenkilö”, toimittaja lienee nerokkaasti päätellyt.

“Yleissivistys” ilmeisesti kuuluu nykyään vain harvojen toimittajien työkalupakkiin – olkoonkin, että tässä esimerkissä kyse on sinänsä yhdentekevistä viihdeuutisista.

Wikipedian mukaan “sivistys tarkoittaa kasvatuksen kautta omaksuttua tietoa, henkistä kehittyneisyyttä ja avarakatseisuutta”. Tiedosta ja henkisestä kehittyneisyydestä kumpuavaa kykyä hahmottaa maailmaa tarvitaan melkein ammatissa kuin ammatissa nykyään, mutta erityisesti toimitustyössä. Toimittajan tehtävänä kun on toimia tulkkina sekavan maailman ja yleisön välissä.

Toimittajan pitäisi osata mm.

  • asettaa asiat ja tapahtumat oikeaan kontekstiin
  • ymmärtää ja erotella erilaisia retorisia keinoja (liittyy läheisesti edelliseen postaukseeni)
  • ymmärtää syy-seuraussuhteita
  • tulkita tilastoja ja erilaisia vertailuja
  • ymmärtää, että asioilla on yleensä se toinenkin puoli

Lisäksi toimittajan pitäisi tuntea historiaa, jotta ymmärtäisi esimerkiksi sen, miksi Hitler-vertaus on yksinkertaisesti typerä.

Journalistinen tai viestintätieteellinen koulutus on – ainakin omien kokemuksieni mukaan – riittämätöntä tuottaakseen laajalti sivistyneitä toimittajia. Riippuu täysin toimittajan omista sivuainevalinnoista, kiinnostuksen kohteista ja harrastuneisuudesta, kuinka laajalti hän loppujen lopuksi maailmaa ymmärtää. Olisiko koulutukselle syytä tehdä jotain?

No, toisaalta, eipä nykypäivänä sivistyksestä puhuta muutenkaan. Se ei ole muodissa. Johanna Korhonen kirjoitti aiheesta mielestäni osuvasti hiljattain hs.fi:n kolumnissa.

On kai siis ihan ookoo olla typerä.

One thought on “Saako toimittaja olla typerä?

  1. Pieni pisto sydämessäni – juu, ei Wikipedia ole mikään maailman paras lähde, mutta se on laiskalle blogaajalle mitä suurin apu, etenkin silloin, jos kyse ei ole mistään erityisen eksaktista. Esimerkiksi jos kirjoittaisin jostakin yrityksestä, en viittaisi Wikipediaan… 🙂 Tässä tapauksessa Wikipedian artikkelin lähde on Kielitoimiston sanakirja: http://fi.wikipedia.org/wiki/Sivistys Mutta kiitos kommentistasi Elisa, olen Wikipedian kanssa varovainen. Tuomo, kyllä, myönnän olevani erittäin koulutusmyönteinen, jos kohta en ole sitä mieltä, että kaikilla suomalaisilla pitäisi olla korkeakoulututkinto – päinvastoin. Mutta luet nyt minua hiukan väärin. Haastan enemminkin pohtimaan sitä, minkälainen olisi mielekästä journalismikoulutusta. Sinun kommenttisi on erinomainen ja olen kyllä aika pitkälle samaa mieltä. Itse asiassa voisin jopa olla sitä mieltä, että yliopisto ei ole ollenkaan oikea paikka toimittajakoulutukselle. Toimisiko homma paremmin niin, että toimittajaksi halajavalla henkilöllä pitäisi ensin olla jonkin muun alan pohjakoulutus (ammatillinen tai yliopistollinen), ja journalismiopinnot olisivat siihen päälle sitten lisäkoulutus? Varsinainen viestinnän tai journalistiikan akateeminen tutkimus on sitten asia erikseen.Tästäpä voisi blogata myöhemmin.

Leave a comment